ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ"

14 Ιουνίου 2010
Σελίδες 52-53

 


   

 


Ποιος είπε ότι για να βρεθεί κάποιος στο πεδίο της μάχης πρέπει να γίνει πόλεμος; Σήμερα, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, «στρατιώτες» πλήρως εξοπλισμένοι καταλαμβάνουν απόκρημνες πλαγιές, ερημωμένα κτίρια και βουνοκορφές για να πειραματιστούν στην τέχνη του... Airsoft. Οχι, δεν πρόκειται για κάποια στρατιωτική εκπαίδευση με πραγματικό εξοπλισμό, αλλά για ένα άθλημα μεταξύ φίλων και καθημερινών ανθρώπων, με πιστά αντίγραφα όπλων, πλαστικές σφαίρες και όρεξη για... τρέξιμο; Ετσι, αν κάποια Κυριακή πρωί παρατηρήσετε ανθρώπους με στρατιωτικές παραλλαγές να τρέχουν σε μια πλαγιά, κρατώντας όπλα και φορώντας κράνη, μην τρομάξετε. Πρόκειται για ένα νέο χόμπι που είναι διαδεδομένο στο εξωτερικό και, όπως φαίνεται, κερδίζει ολοένα και περισσότερους μικρούς και μεγάλους στην Ελλάδα.

«To Airsoft ή αεροσφαίριση στην ελληνική γλώσσα είναι ένα καινοφανές άθλημα στη χώρα μας και σχετικά άγνωστο στο ευρύ κοινό. Ξεκίνησε στην Ιαπωνία από συλλέκτες ομοιωμάτων όπλων (ρέπλικες) και έχει τύχει ενθουσιώδους αποδοχής ειδικά σε Ευρώπη και Αμερική, όπου και διοργανώνονται μεγάλα διεθνή τουρνουά», λέει στον «Ε.Τ.» ο Γιώργος Χατζής, επικεφαλής της ομάδας αεροσφαίρισης «ΑΚΡΙΤΕΣ» του συλλόγου «Απολλώνιος» στη Φλώρινα. «Παρουσιάζει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, διότι στην ουσία είναι ένα ρεαλιστικό παιχνίδι προσομοίωσης ρόλων. Φανταστείτε ένα ηλεκτρονικό παιχνίδι δράσης/πλοκής, από τα πολλά που παίζονται από χιλιάδες χρήστες στους υπολογιστές, μόνο που στην προκειμένη περίπτωση τελείται εκ του φυσικού και παίζεται ζωντανά με πολύ ιδρώτα. Ειδικότερα, πρόκειται για προσομοίωση στρατιωτικών εμπλοκών, με ελαφρά ατομικά όπλα και πλαστικές σφαίρες που δεν μπορούν να προκαλέσουν σωματική βλάβη. Είναι ακίνδυνο και προσφέρει μια ρεαλιστική αίσθηση αναπαράστασης εμπόλεμων καταστάσεων, μια διέξοδο από την καθημερινότητα», εξηγεί ο ίδιος.
Η ομάδα Airsoft Φλώρινας έχει δημιουργηθεί εδώ και περίπου ενάμιση χρόνο, ενώ ήδη αριθμεί πάνω από τριάντα μέλη. Από αυτά, έξι είναι γυναίκες, αποδεικνύοντας ότι δεν πρόκειται για μια αποκλειστικά «αντρική υπόθεση». Οι προπονήσεις είναι συχνές, ενώ εξίσου συχνοί είναι και οι κοινοί αγώνες, με ομάδες από την Κοζάνη, τη Ζάκυνθο, τη Λάρισα, την περιφέρεια Αττικής, τα Γρεβενά και τη. Θεσσαλονίκη. Παράλληλα, υπάρχει διαρκής επικοινωνία με αντίστοιχους συλλόγους από την Ιταλία, τη Σερβία και άλλες χώρες του εξωτερικού.


Οι ομάδες που συμμετέχουν είναι μικτές -ανδρών και γυναικών- και μπορούν να παίξουν όλοι οι ενήλικες, ανάλογα με τις αντοχές τους. Το ζητούμενο, κατά το παιχνίδι, είναι ο όσο το δυνατόν καλύτερος συντονισμός της ομάδας, η επινόηση έξυπνων και γρήγορων συνεργατικών λύσεων τακτικής, προκειμένου να αιφνιδιαστεί ο αντίπαλος, και η ευφυής εκμετάλλευση των συνθηκών του παιχνιδιού προς όφελος του σκοπού κάθε πλευράς. Σημαντικό ρόλο στη διεξαγωγή ενός επιτυχημένου παιχνιδιού παίζει το «fair-play», γι' αυτό η καλύτερη ομάδα είναι αυτή που έχει και την αποτελεσματικότερη στρατηγική.. «Το παιχνίδι βασίζεται αποκλειστικά στην εντιμότητα του κάθε παίκτη, να αποδεχθεί δηλαδή ότι πρέπει να βγει από το παιχνίδι, εφόσον χτυπήθηκε. Αλλωστε, στόχος είναι π συμμετοχή και όχι η νίκη. Γι' αυτό και το κύρος της κάθε ομάδας εξαρτάται περισσότερο από την τιμή των παικτών της», εξηγεί ο κ. Χατζής και συνεχί-
ζει: «Μάλιστα, ο κύριος λόγος που δεν παίζουμε με ανηλίκους δεν είναι λόγω επικινδυνότητας, αλλά επειδή εδώ ο ενθουσιασμός και η επιπολαιότητα της εφηβείας καμιά φορά παρασύρουν και δημιουργούν προβλήματα στο "fair-play"».

Τα προστατευτικά γυαλιά για τα μάτια -για λόγους ασφάλειας- και κάποιο όπλο, ηλεκτρικό ή -σπανιότερα- αερίου, θεωρούνται ως ο απαραίτητος εξοπλισμός για να μπορεί να συμμετάσχει όποιος επιθυμεί σε ένα σενάριο. Ωστόσο, τα όπλα, αν και λειτουργούν με επαναφορτιζόμενη μπαταρία, δίνουν μια έντονη αίσθηση ρεαλισμού, καθώς είναι πιστά αντίγραφα των πραγματικών.

Παράλληλα, η κάθε ομάδα προτιμάται να έχει ομοιόμορφη ενδυμασία και με χρώματα παραλλαγής περιβάλλοντος, προκειμένου να διευκολύνεται η εξαπάτηση του αντιπάλου, αλλά και να γίνεται ευκολότερη η αναγνώριση των μελών της κάθε ομάδας. Το κόστος του εξοπλισμού συνολικά αγγίζει τα 200-300 ευρώ. Ωστόσο, τα έξοδα αυτά γίνονται μία φορά, καθώς το κόστος των πυρομαχικών, της συντήρησης των όπλων και του ρουχισμού είναι μηδαμινό σε σχέση με άλλα παρόμοια σπορ, όπως αυτό της χρωματοσφαίρισης. Με 200 ευρώ μπορεί κάποιος να παίξει αξιοπρεπώς, ενώ αν κάποιος επιθυμεί να αγοράσει εξειδικευμένα μοντέλα όπλων και στρατιωτικές παραλλαγές, η τιμή μπορεί να αγγίξει και τα 1.000 ευρώ.

«ΕΙΝΑΙ τόσο επικίνδυνο όσο το σκάκι», σημειώνει ο κ. Χατζής και συνεχίζει: «Αυτό, βέβαια, με την προϋπόθεση να φοράει ο παίκτης τα γυαλιά προστασίας, καθώς το μόνο τρωτό σημείο μας είναι τα μάτια, γι' αυτό και αυτό το τηρούμε σχολαστικότατα. Φυσικά, τα απρόβλεπτα δεν λείπουν και είναι τα ίδια που θα αντιμετωπίσει οποιοσδήποτε φυσιολάτρης, πρόσκοπος, περιπατητής, ορειβάτης, όταν βγει εκτός πόλης. Μικροτραυματισμοί, εκδορές, τσιμπήματα εντόμων, δηλαδή, αλλά αυτά ξεχνιούνται στο τέλος της ημέρας». Τα όπλα που χρησιμοποιούνται λειτουργούν με επαναφορτιζόμενες μπαταρίες και σπανιότερα με πεπιεσμένο αέρα. Οι «βολίδες» είναι ελαφριές πλαστικές μπίλιες και βιοδιασπώμενες για οικολογικούς λόγους, έτσι ώστε να μην προκαλούν τραυματισμούς και να μην ρυπαίνουν το περιβάλλον. Η μέγιστη εμβέλεια τους είναι περίπου τα 40 μέτρα και δεν προκαλούν μώλωπες, εάν τηρούνται οι αποστάσεις.

«Τα όπλα-ρέπλικες που χρησιμοποιούνται είναι ειδικά σχεδιασμένα, ώστε να αποκλείεται κάθε πιθανότητα τραυματισμού των παικτών, και αυτό το κατατάσσει μεταξύ των ασφαλέστερων σπορ διεθνώς. Ταυτόχρονα, οι αγώνες διεξάγονται σε μέρη όπου δεν υπάρχει κόσμος και είναι δύσκολα προσβάσιμα, ώστε να αποφευχθούν οι τραυματισμοί "άμαχου" πληθυσμού», εξηγεί ο κ. Χατζής.

Στο εξωτερικό και ιδιαίτερα στη Δυτική Ευρώπη, η μόδα του παιχνιδιού έχει πάρει διαστάσεις... επιδημίας. Στην Ελλάδα είναι ελάχιστα γνωστό, αλλά κερδίζει συνεχώς φίλους και φίλες, ειδικά μεταξύ ατόμων που ασφυκτιούν στο γκρίζο των μεγαλουπόλεων.
Αγώνες διοργανώνονται σε διασυλλογικό επίπεδο και η προσπάθεια που γίνεται από τους συλλόγους που ασχολούνται με το σπορ αυτό είναι να γίνει γνωστό και να συμμετάσχουν ακόμα περισσότερες ομάδες σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις που πραγματοποιούνται σε χώρες όπως η Γαλλία, η Ιταλία και η Βρετανία, όπου το άθλημα είναι πολύ δημοφιλές.
Οπως σημειώνει ο κ. Χατζής, «Στις περισσότερες πόλεις υπάρχουν ομάδες -άλλες μεγαλύτερες και άλλες μικρότερες- αλλά το άθλημα βρίσκεται σε φάση ανάπτυξης. Κάθε τόσο, όμως, εμφανίζεται και κάποια καινούργια ομάδα.
Το παιχνίδι είναι πολύ διασκεδαστικό, προσφέρει υψηλά επίπεδα αδρεναλίνης, αλλά και μεγάλες συγκινήσεις με τους συμπαίκτες, καθώς και έντονο πνεύμα παρέας.

Είναι πολύ απαιτητικό σε θέματα ευστροφίας, με αποτέλεσμα όλα αυτά να το κάνουν μια πρόκληση που εξιτάρει. Παράλληλα, συνδυάζεται και με εξορμήσεις στη φύση, δραστηριότητα που λείπει από τις ζωές των περισσότερων ανθρώπων στα μεγάλα αστικά κέντρα».
Μάθε ομάδα πρέπει να πραγματοποιήσει κάποια αποστολή, βάσει ενός σεναρίου. Ετσι, η μία ομάδα μπορεί να προσπαθεί να εντοπίσει κωδικούς, κρυμμένους μέσα σε κτίρια και δάση, με σκοπό να λύσει το γρίφο που περιείχε τις συντεταγμένες ενός μυστικού αντικειμένου, ενώ η δεύτερη ομάδα να έχει αναλάβει την προστασία ίων κτιρίων και του χώρου που βρίσκεται το «λάβαρο», ώστε να μη διαρρεύσουν οι κωδικοί.

Ωστόσο, δεν πρόκειται να υπάρξει ζήτημα νικητών και ηττημένων, καθώς, όπως ισχυρίζονται τα περισσότερα μέλη και φίλοι του παιχνιδιού, όλοι κερδίζουν μέσα από την εμπειρία και τις δυνατές συγκινήσεις που προσφέρει το αγαπημένο τους χόμπι.

 

 

Το Σωματείο Αεροσφαίρισης Νέων Δημιουργικών Μέσων Ενασχόλησης αναγνωρίζει όλα τα δικαιώματα σε αυτή τη σελίδα. Τυχόν κείμενα, σύμβολα και φωτογραφίες είναι ιδιοκτησία των εκάστοτε ιδιοκτητών. Αναγνωρίζουμε και αναφέρουμε τον εκάστοτε ιδιοκτήτη όπου είναι εφικτό. Εάν έχουμε παραλήψει να αναφέρουμε κάποιο πνευματικό δικαίωμα, επικοινωνήστε μαζί μας για να διορθωθεί.

SANDMEN Airsoft Club recognizes all copyrights in this page. Any trademarks, pictures and text are the property of their respective owners. We have acknowledged the copyright holder, where it was possible; still, if we failed to credit your copyright, please contact us and it will be corrected.

Τα γραφεία μας Πληροφορίες Χάρτης Επικοινωνία

 Που θα μας βρείτε:

 

Μιλήτου 81, Αργυρούπολη

Τετάρτες
19:30 - 21:30

 

Το Σωματειο

 

Τι ειναι η αεροσφαιριση;

Κανονες αεροσφαιρισης

Τύποι παιχνιδιών αεροσφαίρισης

 

Προνομια Μελών 

 

 

Σωματείο Αεροσφαίρισης Νέων Δημιουργικών
Μέσων Ενασχόλησης 

Μιλήτου 81, ΤΚ. 16451
Αργυρούπολη

email: info@airsoft.gr

nkalojohn@yahoo.com

Mob. 6943555711

     
  Sponsors    
 

Airsoft Club

   
     

 

Κύλιση στην Αρχή